Βαριέμαι το σεξ στη σχέση μου. Μας τέλειωσε;
Ένα συχνό πρόβλημα στις ερωτικές σχέσεις είναι το σεξ. Ενίοτε, είναι πρόβλημα ήδη από την αρχή της σχέσης ή γίνεται πρόβλημα καθώς περνάει ο χρόνος και «το πάθος χάνεται» , όπως ακούμε ξανά και ξανά, σαν να είναι φυσικός νόμος.
Η σεξουαλική επιθυμία είναι μια πολυσύνθετη διάσταση και δεν θα την αναλύσουμε διεξοδικά εδώ, ωστόσο αρκεί να πούμε ότι δεν αποτελεί για όλους τους ανθρώπους το βασικό κίνητρο για να ξεκινήσουν, να συνεχίσουν ή να τελειώσουν μια σχέση.
Συχνά επέρχεται μια ερωτική κόπωση σ’ ένα ζευγάρι που είναι μαζί πολλά χρόνια, αλλά εξίσου συχνά αυτό δεν οφείλεται στο ότι «συνηθίσαμε» ή «χάθηκε το πάθος», αλλά επειδή το ζευγάρι δεν νιώθει πια τόσο δεμένο συναισθηματικά – έχει χαθεί ο συναισθηματικός δεσμός.
Πολλά ζευγάρια απευθύνονται σε θεραπευτές σχέσεων επειδή ένα από τα βασικά προβλήματά τους είναι το σεξ: δεν κάνουν καθόλου, ο ένας θέλει πολύ και ο άλλος ελάχιστα, εξωσυντροφικές περιπέτειες κτλ.
Στην EFT δεν θεωρούμε ποτέ ότι φταίει το σεξ αυτό καθαυτό, όπως δεν φταίει κανένα από τα άλλα «προβλήματα», τα οποία οι σύντροφοι είναι πεισμένοι ότι φταίνε για την κατάσταση της σχέσης τους. Τις περισσότερες φορές, τα περισσότερα ζευγάρια πιστεύουν ακράδαντα ότι υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα, το οποίο, αν λυνόταν, όλα θα πήγαιναν καλά ή έστω πολύ καλύτερα. Αυτό το «πρόβλημα» μπορεί να είναι το σεξ (ή η έλλειψή του), η οικονομική διαχείριση, τα παιδιά, τα πεθερικά, ο κοινός χρόνος, οι δουλειές του σπιτιού, η ερωτική απιστία κτλ. Πάντα υπάρχει κάποιο «πρόβλημα που φταίει».
Κι εδώ έρχεται η θεραπεία EFT να τα ανατρέψει όλα. Όχι, δεν φταίει κανένα πρόβλημα! Ούτε το σεξ που (δεν) κάνετε, ούτε το ότι δεν κάνετε αρκετά πράγματα μαζί (ή παρακάνετε), ούτε ότι διαφωνείτε για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ή τα λεφτά, το ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια, το ποιος είναι όλη την ώρα στο κινητό του… η λίστα είναι άπειρη και ταυτόχρονα τόσο κοινότοπη.
Τίποτα από αυτά δεν φταίει που η σχέση δεν πάει καλά. Ούτε καν η ερωτική απιστία – η οποία είναι σύμπτωμα προβλήματος όχι το πρόβλημα.
Ε τότε τι διάολο φταίει;
Ο λόγος που η σχέση μας δεν πάει καλά είναι ότι έχουμε χάσει τον συναισθηματικό δεσμό μας, το δέσιμό μας, τη σύνδεσή μας.
Άπειρες φορές μέσα στη μέρα, κάθε μέρα, ρωτάμε τον εαυτό μας: είναι ο/η σύντροφός μου εκεί για μένα; Την ερώτηση αυτή δεν την κάνουμε ρητά και ξεκάθαρα, αλλά μέσα από πράξεις, βλέμματα, μικρά και μεγάλα πραγματάκια. Όταν παίρνουμε αρνητική απάντηση (επειδή δεν κατέβασε τα σκουπίδια, επειδή ξέχασε τα γενέθλιά μου, επειδή δεν πήρε τηλέφωνο την ώρα που είπε ότι θα πάρει κτλ), τότε απειλούμαστε θανάσιμα: η/ο σύντροφός μου δεν είναι εκεί για μένα, με απορρίπτει!
Αμέσως ενεργοποιείται ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας (περισσότερα γι’ αυτό εδώ). Και μπαίνουμε σ’ ένα καταστροφικό πινγκ-πονγκ αλληλοκατηγοριών και παραπόνων, από το οποίο βγαίνουμε εξαντλημένες/οι, μόνοι/ες, εξοργισμένοι/ες.
Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ποτέ το εκάστοτε «πρόβλημα», αλλά το πόσο δυνατό και σταθερό νιώθουμε το συναισθηματικό μας δέσιμο.
Η EFT ασχολείται ακριβώς με αυτό και όχι με τα εκάστοτε «προβλήματα», τα οποία σχεδόν πάντα το ζευγάρι βρίσκει τρόπο να τα λύσει, όταν ο συναισθηματικός δεσμός είναι γερός.
Και τελικά με το σεξ τι γίνεται;
Όταν αποκατασταθεί ο συναισθηματικός δεσμός των συντρόφων, τότε μπορούν από κοινού να βρουν λύση για το σεξ. Οι έρευνες της Sue Johnson έχουν δείξει ότι όταν το συναισθηματικό δέσιμο αποκαθίσταται, βελτιώνεται και η σεξουαλική ζωή του ζευγαριού.
Η θεραπευτική μου εμπειρία μου έχει δείξει πως όταν ο συναισθηματικός δεσμός των συντρόφων είναι γερός, τότε οι σύντροφοι βρίσκουν πολλούς άλλους τρόπους να αντιμετωπίσουν τα σεξουαλικά τους προβλήματα: βελτιώνεται το σεξ που κάνουν μεταξύ τους, πειραματίζονται σεξουαλικά, ανοίγουν ερωτικά τη σχέση τους (εν μέρει ή τελείως), προσκαλούν τρίτους στο κρεβάτι τους – η λίστα είναι ατελείωτη. Όταν εμπιστεύομαι τον συναισθηματικό δεσμό με τον/τη σύντροφό μου, το σεξ παύει να είναι απειλητικό.