Τι φταίει και δεν πάει καλά η σχέση μου;

Τα περισσότερα ζευγάρια πιστεύουν ακράδαντα ότι υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα, το οποίο, αν λυνόταν, όλα θα πήγαιναν καλά ή έστω πολύ καλύτερα. Εδώ έρχεται η θεραπεία EFT να τα ανατρέψει όλα.

  • Μας τέλειωσε ο έρωτας;
  • Έχω πληγωθεί τόσο φριχτά, που δεν μπορώ με τίποτα να ξαναεμπιστευτώ τον/τη σύντροφό μου;
  • Μήπως δεν έχουμε αρκετά κοινά ενδιαφέροντα / διαφέρουμε υπερβολικά, παρότι αγαπιόμαστε;
  • Έχουμε γίνει «αδερφάκια» κι έχει χαθεί το ερωτικό πάθος;
  • Έχουμε ασυμβίβαστες διαφορές ή διαφωνίες σε κάποια καίρια ζητήματα;
  • Συνεχώς με κατηγορεί και μου παραπονιέται;
  • Αδιαφορεί για μένα;
  • Δεν με καταλαβαίνει;
  • Ασχολείται μόνο με τα παιδιά κι εμένα με γράφει;
  • Ασχολείται μόνο με τη δουλειά κι εμένα με βάζει σε δεύτερη μοίρα;

Αυτές και κάποιες ακόμα είναι οι συχνότερες αγωνίες με τις οποίες απευθύνονται σ’ εμένα ως ψυχοθεραπευτή σχέσεων τα ζευγάρια.

Τις περισσότερες φορές, τα περισσότερα ζευγάρια πιστεύουν ακράδαντα ότι υπάρχει ένα βασικό πρόβλημα, το οποίο, αν λυνόταν, όλα θα πήγαιναν καλά ή έστω πολύ καλύτερα. Αυτό το «πρόβλημα» μπορεί να είναι το σεξ (ή η έλλειψή του), η οικονομική διαχείριση, τα παιδιά, τα πεθερικά, ο κοινός χρόνος, η ερωτική απιστία κτλ. Πάντα υπάρχει κάποιο «πρόβλημα που φταίει».

Κι εδώ έρχεται η θεραπεία EFT να τα ανατρέψει όλα. Όχι, δεν φταίει κανένα συγκεκριμένο πρόβλημα! Ούτε το σεξ που (δεν) κάνετε, ούτε το ότι δεν κάνετε αρκετά πράγματα μαζί (ή παρακάνετε), ούτε ότι διαφωνείτε για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών ή τα λεφτά, το ποιος θα κατεβάσει τα σκουπίδια, το ποιος αφήνει την οδοντόκρεμα ξεκαπάκωτη, το ποιος είναι όλη την ώρα στο κινητό του… η λίστα είναι άπειρη και ταυτόχρονα τόσο κοινότοπη.

Τίποτα από αυτά δεν φταίει που η σχέση δεν πάει καλά. Ούτε καν η ερωτική απιστία – η οποία είναι σύμπτωμα προβλήματος και ποτέ το πρόβλημα.

Ε τότε τι διάολο φταίει;

Ο λόγος που η σχέση μας δεν πάει καλά είναι ότι έχουμε χάσει τον συναισθηματικό δεσμό μας, το δέσιμό μας, τη σύνδεσή μας ως ζευγάρι. Άπειρες φορές μέσα στη μέρα, κάθε μέρα, ρωτάμε τον εαυτό μας: είναι ο/η σύντροφός μου εκεί για μένα; Μπορώ να βασιστώ πάνω του/της;

Την ερώτηση αυτή δεν την κάνουμε ρητά και ξεκάθαρα, αλλά μέσα από πράξεις, βλέμματα, μικρά και μεγάλα πραγματάκια. Όταν σ’ αυτή την ερώτηση παίρνουμε αρνητική απάντηση (επειδή δεν κατέβασε τα σκουπίδια, επειδή ξέχασε τα γενέθλιά μου, επειδή δεν πήρε τηλέφωνο την ώρα που είπε ότι θα πάρει κτλ), τότε απειλούμαστε θανάσιμα: η/ο σύντροφός μου δεν είναι εκεί για μένα, με απορρίπτει! Κινδυνεύω!

Αμέσως ενεργοποιείται ένας μηχανισμός αυτοπροστασίας (περισσότερα γι’ αυτό εδώ). Και μπαίνουμε σ’ ένα καταστροφικό πινγκ-πονγκ αλληλοκατηγοριών και παραπόνων, από το οποίο βγαίνουμε εξαντλημένες/οι, μόνοι/ες, εξοργισμένοι/ες.

Το πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι ποτέ το εκάστοτε «πρόβλημα», αλλά το πόσο δυνατό και σταθερό νιώθουμε το συναισθηματικό μας δέσιμο.

Η EFT ασχολείται ακριβώς με αυτό και όχι με τα εκάστοτε «προβλήματα», τα οποία σχεδόν πάντα το ζευγάρι βρίσκει τρόπο να τα λύσει, όταν ο συναισθηματικός δεσμός είναι γερός.

Η EFT επικεντρώνεται στο αποκαταστήσει αυτό το συναισθηματικό δέσιμο των συντρόφων και να το κάνει ακόμα πιο γερό. Πρέπει όμως πρώτα οι σύντροφοι να καταλάβουν ότι ο συναισθηματικός δεσμός, η αγάπη με πιο απλά λόγια, δεν είναι  το κερασάκι στην τούρτα της ζωής. Είναι βασική και πρωταρχική ανάγκη του ανθρώπου, όπως το οξυγόνο και το νερό. Όταν το καταλάβουμε αυτό και το αποδεχτούμε, θα φτάσουμε πιο εύκολα στην καρδιά των προβλημάτων στις σχέσεις.

Περισσότερα για τη σπουδαιότητα του συναισθηματικού δεσμού διαβάστε εδώ.