Λύο Καλοβυρνάς

Λύο Καλοβυρνάς

Είμαι ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας (counsellor), με τετραετείς σπουδές στο Κέντρο Ψυχοκοινωνικών Προσεγγίσεων και το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης, είμαι πιστοποιημένος ψυχοθεραπευτής ζευγαριών (couples' therapist) με τη μέθοδο EFT (Emotionally Focused Therapy) από το Ελληνικό Κέντρο Focusing. Επίσης είμαι ένας από τρεις ανθρώπους στην Ελλάδα που έχουν πιστοποίηση ως EFT θεραπευτές από το Διεθνές Κέντρο Ποιότητας EFT (ICEEFT, Canada).

Είμαι μέλος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας, της Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Συμβουλευτικής.

Ως ψυχοθεραπευτής και σύμβουλος ψυχικής υγείας έχω δια βίου εποπτεία, η οποία διασφαλίζει την ποιότητα του έργου μου. Ως ψυχοθεραπευτής υποστηρίζω ανθρώπους με σοβαρότερα ψυχικά προβλήματα πάντα σε συνεργασία με ψυχίατρο.

Από το 2002 κάνω ατομικές συνεδρίες, ομάδες αυτογνωσίας και προσωπικής ανάπτυξης  ομάδες αυτογνωσίας για γκέι άντρες και πολλά βιωματικά εργαστήρια για διάφορα θέματα, όπως η (μη) μητρότητα, η σεξουαλικότητα, η γυναικεία σεξουαλική επιθυμία, οι διάφορες μορφές οικογενειακής κακοποίησης, η συναισθηματική νοημοσύνη κ.ά.

Η προσέγγιση που εφαρμόζω ονομάζεται Ελευθεροπαιδεία (Elétheuropédie). Οι  θεωρητικές βάσεις της είναι υπαρξιστικές και προσωποκεντρικές. Στην προσωποκεντρική προσέγγιση δίνεται έμφαση στον σεβασμό για τον άνθρωπο και στην πεποίθηση ότι ύψιστη σημασία έχει η σχέση σεβασμού και αποδοχής ανάμεσα στον θεραπευτή και τον θεραπευόμενο. Ως ψυχοθεραπευτής ζευγαριών εφαρμόζω τη μέθοδο EFT. Περισσότερες πληροφορίες για τη δουλειά μου ως ψυχοθεραπευτή σχέσεων θα βρείτε στην άλλη μου ιστοσελίδα: www.syntrofikotita.gr.

Βασικές αρχές της προσωποκεντρικής προσέγγισης είναι:

  • ο ειλικρινής σεβασμός για τον συγκεκριμένο άνθρωπο
  • η επιθυμία να καταλάβω και να ενσυναισθανθώ το βίωμα του συγκεκριμένου ανθρώπου
  • η δέσμευση να είμαι γνήσιος και ειλικρινής στη θεραπευτική σχέση μου μαζί του.

Η προσέγγισή μου είναι μη παρεμβατική, μη κατευθυντική. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ως σύμβουλος δεν συμβουλεύω τον θεραπευόμενο τι να κάνει ή ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να λύσει τα προβλήματά του. Ήδη βομβαρδιζόμαστε από συμβουλές, συχνά δε χωρίς να τις ζητήσουμε. Πιο χρήσιμη, λοιπόν, από την υποκειμενική γνώμη ενός «ειδικού» είναι να κατορθώσουμε, με τη συμπαράστασή του, να αφουγκραστούμε τη δική μας γνώμη.

Είμαστε όλοι διαφορετικοί άνθρωποι, και δεν υπάρχουν λύσεις ή συνταγές που να ταιριάζουν σε όλους. Έτσι λοιπόν, αυτό που κάνω είναι να συμπαραστέκομαι στον συμβουλευόμενο, ώστε να ανακαλύψει εκείνος τι είναι καλύτερο για εκείνον, σύμφωνα με τα δικά του θέλω και τη δική του πραγματικότητα. συμβουλευόμενος είναι αυτός που γνωρίζει καλύτερα το πρόβλημά του και έχει τη δυνατότητα, μέσα στα πλαίσια μια ασφαλούς θεραπευτικής σχέσης, να βρει τη λύση του.

Περισσότερα για την Ελευθεροπαιδεία, διαβάστε εδώ.

Εκτός από την ψυχοθεραπεία, παλιότερα εργαζόμουν ως μεταφραστής (οι πρώτες μου σπουδές), αρθρογραφώ και γράφω βιβλία μυθοπλασίας.